Ordet ”emetofobi” stammer fra det græske ord ”emein”, som betyder opkast.
De fleste med angst for opkast har et anstrengt forhold til:
- at have kvalme
- lyden af opkast
- at høre nogen tale om opkast
- at tage medicin, der har som mulig bivirkning at få kvalme
- at se opkast fx på gaden
- at være sammen med andre, der er berusede
- at være sammen med andre mennesker, der så kan smitte
- at spise mad hvor det virker usikkert om maden er for gammel
- at spise på restaurant
- køre i bil, bus, tog eller sejle
- at gå til lægen, fordi andre patienter kan smitte
fordi det alt sammen bedømmes som trusler og udløsende for, at man sandsynligvis så nok skal kaste op – nu, nej nu – men så nu?!
Men samtidig er det da også i det hele taget fornuftigt at undgå at være alt for tæt på en person med sygdom, der kan smitte og lige tjekke datoen for letfordærvelige madvarer. Så hvor går grænsen?
Tegn på at du har angst for opkast er
- Hvis du får tanker om opkast meget af tiden
- Hvis den mindste følelse i din mave får dig til at tro du skal kaste op
- Hvis du får hjertebanken, kvalme, konstant føler stress, angst, panik når du hører om eller tænker på opkast
- Hvis du bruger dine forældre eller andre som “forsikringsagenter” i håb om, at de kan berolige dig (desværre kortvarigt) til at tro, at du ikke skal kaste op alligevel
- Hvis du begynder at undgå en helt masse situationer, du førhen sagtens kunne være i
- Hvis du begynder at isolere dig
- Hvis du spiser mere begrænset end tidligere
- Hvis du holder øje med om andre mennesker ser syge ud, hoster eller ser ud til at skulle kaste op
Hvorfor udvikles emetofobi?
Meget ofte er det børn i præpuberteten, der kommer til mig med ønske om at få hjælp til angst for opkast. Det er da også et tidspunkt, hvor kroppen udvikler sig meget samtidig med at overgangen fra barn til ung ofte fylder med mange blandede følelser og tanker.
Nej, egentlig er det mere korrekt, at de trænger til hjælp, men at det er alt for pinligt at tale med andre om. Derfor er det oftest deres forældre, som henvender sig til mig, for at få hjælp til deres børn.
Angst for opkast kan også komme i voksenlivet. Tit sammen med andre symptomer, og så undersøger vi nærmere hvordan det kan være, hvordan det kan forstås, så den rette hjælp kan sættes ind.
Mange emetofobikere har haft en dårlig eller uventet oplevelse med opkast. Måske har de selv kastet op eller et familiemedlem har kastet op. De kan også være blevet overrasket over at have set en person kaste op pludseligt og ukontrolleret.
Mange med emetofobi har ikke kastet særlig meget op som børn, og har derfor ikke stor erfaring med opkast. De har ikke vænnet sig til, at opkast er en normal del af livet.
Et grundlæggende problem ved emetofobikere er den manglende evne til at skelne mellem kvalme og andre helt normale følelser i maven. Her er en liste over fornemmelser, som mennesker oplever i mave/tarm-området – alle mærkes forskelligt
- sult
- små “blob” eller rumlen i tarmene
- en bøvs
- mavesyre eller sure opstød
- maven bliver tømt
- indre prutter, der nogle gange slipper ud
- kvalme
- overmæthed
Emetofobikeren er ofte ikke i stand til at mærke disse fornemmelser som forskellige, og vil derfor typisk bedømme dem alle som kvalme og et symptom på, at man sandsynligvis skal kaste op. Det kan være meget svært og begrænsende for hverdagsaktiviteterne at blive angst af at mærke helt almindelige fornemmelser i mave-tarm-området.
Angst for opkast kan selvfølgelig være udløst af mange ting, men ofte hænger symptomet også sammen med, at man forsøger at holde følelser indeni eller på anden måde undertrykke følelser.
Få hjælp til din angst for opkast
Det er muligt at arbejde med angsten for at kaste op og forstå hvorfor, man er blevet så overdrevet bange for opkast. Det er bestemt også muligt at komme af med angsten for opkast, og det hjælper jeg dig gerne med – ligesom jeg har hjulpet så mange andre. Vi starter lige der, hvor du ønsker. Jeg hjælper gerne uanset hvor gammel, du er.