Vær fornuftigt klædt på til Walk-and-talk samtaler med mig
Walk-and-talk med mig er en terapeutisk samtale, der finder sted imens vi går sammen side om side. Det lyder enkelt, og det er det sådan set også – samtidig er det en forsvarlig og sikker ramme i det fri med skøn natur og frisk luft.
Walk-and-talk kaldes også for gå-terapi. Vi har en professionel psykoterapeutisk samtale, imens vi går en tur sammen.
Metodisk er rammerne de samme. De fleste har en oplevelse af, at samtalen bliver mere afslappet, fordi rammerne er mindre formelle. Nogle kan synes, det er rart at vi under en walk-and-talk samtale har knap så meget øjenkontakt. Nogle synes, at de får mere ud af samtaler med denne facon – måske det bunder i de udvidede og naturlige rammer – eller øget eftertænksomhed?
Walk-and-talk er et fornuftigt alternativ til det mere traditionelle indendørs terapiformat. Det er på ingen måder nødvendigt, at du kender til terapi i forvejen, før vi har walk-and-talk.
En del kan have svært ved at forestille sig at have terapi udendørs. Selvfølgelig er det meget forståeligt, at man måske foretrækker de velkendte rammer, hvis man er i krise og føler sig særligt sårbar. Vi kan alle have forskellige præferencer.
”Kan nogen høre hvad vi taler om?”
Der findes ikke lydtætte rammer udendørs, og møder vi et andet menneske udendørs kan vi gå videre og genoptage vores samtale. Det er mit ansvar, at overholde tavshedspligten, og det tager jeg alvorligt.
Vil en bekendt hilse på – eller hvad nu hvis en forbipasserende tilfældigt sætter sig i nærheden af os? Møder vi nogen undervejs, skal jeg nok tage vare på situationen.
Er terapien ligeså virksom og effektiv?
Flere undersøgelser peger på gavnlige effekter ved walk-and-talk (Crowe Clark, 2019):
- Mental sundhed synes at blive påvirket hensigtsmæssigt i naturlige omgivelser.
- Det er sundt at bevæge sig fysisk udenfor og i frisk luft.
- Samtalerne kan opleves som et mindre formelt møde.
- Når dit blik er rettet mod naturen, aktiveres din spontane opmærksomhed, der associeres med restitution af hjernen og stimulering af kreative processer.
Praktiske retningslinjer
Husk at klæde dig på efter vejret – ikke mindst fornuftigt fodtøj.
Jeg medbringer lommeletter, ur, evt. paraply, en lille notesbog og pen. Medbring selv lommeletter, evt. paraply og evt. noget at sidde på undervejs.
Hvor kan walk-and-talk samtaler foregå?
Fx kan vi gå ned til Charlottenlund Fort eller i en park. Det kan ofte være rart at gå omkring i Forskbotanisk Have. Husk, at det ikke handler om hvor langt vi går, men at vi kan bevæge os rundt udenfor. Ønsker du det, kan vi stoppe op og sætte os undervejs. Alle – uanset praktisk funktionsniveau – kan få gavn af gå-terapi.
Kilde: Adult Clients’ Experience of Walk-and-Talk Therapy (2019), D. Crowe Clark, Walden University.