Du kan tale med mig uanset, hvor i landet – eller verden – du bor.
Selvom der er udmærkede undersøgelser, der i store træk bakker op om, at onlinesamtaler har ligeså meget effekt som fysiske, så tror jeg på, at menneskelig kontakt, fornemmelser og kropssprog fungerer bedst i samme fysiske rum. Derfor vil jeg altid foretrække, at du/I møder mig på mit kontor, hvor rammen er sat for vores arbejde sammen.
Det er simpelt at etablere en samtale med mig – også online videokonsultation på fx Google Meet (software anbefalet af Dansk Psykologforening):
- Planlæg aftalen med mig. Betal forud for vores aftale (med bankoverførsel eller faktura).
- Ring mig op på telefon som aftalt eller jeg sender dig et link til Google Meet.
Ofte har jeg mulighed for at tale med dig indenfor kort varsel – kontakt mig for nærmere aftale.
Internettet er blevet en mulighed for at nå ud til langt flere enkeltpersoner eller familier, der har behov for hjælp og rådgivning. Samtalerne foregår via skærmen hjemme i dine vante og trygge omgivelser.
Videobaseret internetterapi ligner på mange måder et mere traditionelt terapiforløb. Vi kan se hinanden, imens vi taler sammen. En videobaseret onlineterapisession foregår teknisk på samme måde som en videokonference, du måske har stiftet bekendtskab med. Samtalerne på webcam kan eventuelt kombineres med samtaler i mine lokaler, hvis du ønsker.
Jeg bruger Google Meet, der er Google’s bud på en platform til online-møder anbefalet af Dansk Psykologforening. Mit mailkrypteringssystem er R-mail, som ligeledes er den løsning, Dansk Psykologforening anbefaler.
Google Meet egner sig godt til online psykologsamtaler af flere grunde:
- Løsningen er GDPR-compliant. Data opbevares krypteret og sikkert.
- Det er nemt for klienterne. Mødedeltagerne behøver ikke at installere særlig software på deres egen computer eller oprette en konto hos Google. Hvis klienten vil deltage fra mobil eller tablet, findes der en app til det.
- Platformen er stabil. Google Meet kører på Googles egne højkvalitetsservere, og billed- og lydkvalitet er blandt markedets bedste.
Typisk målgruppe
Online-samtaler kan være til dig, der fx ikke har en psykolog tilgængelig i dit nærmiljø, til dig der opholder dig i udlandet, arbejder på skæve tidspunkter, har fysiske handicaps, er særligt sårbar eller rejser meget.
Forskningsresultater omhandlende onlineterapi
Onlinebehandling kan naturligvis have mange formål. Internetbaseret psykoterapi har eksisteret i flere årtier, og viser flotte resultater:
Azy Barak og hans kolleger gennemførte i år 2008 en metaanalyse af studier af effekten af internetbaseret psykoterapi. De havde gennemgået al tilgængelig forskning på området, og udvalgte derefter 92 studier med i alt 9764 modtagere af onlineterapi. Metaanalysens konklusion fremdrager, at psykoterapi formidlet via internettet havde samme effekt som ansigt-til-ansigt-terapi.
Terapi, rådgivning og supervision via videokonference er veletableret i praksis såvel som evidensbaseret, og kan i følge undersøgelser også dokumentere samme effekt som møder ansigt til ansigt. De, der prøver onlineterapi, giver generelt positive tilbagemeldinger på metoden.
Fordele ved internetbaseret terapi
Med samtaler over internettet gøres det muligt, at du kan sidde hjemme hos dig selv privat i kendte og trygge omgivelser og modtage onlineterapi via din computerskærm. Rammerne kan fremme en åben og ærlig samtale mellem os.
Hjælpen er kun et par klik væk. Uanset hvor du bor, kan du etablere kontakt med mig som autoriseret psykolog og specialist i børnepsykologi. Når du møder mig på internettet, elimineres den potentielle geografiske afstand imellem os. Er du handicappet eller bevægelseshæmmet kan det ofte være en anstrengende proces at fremmøde på mit kontor eller hos andre behandlere. Det kan være at du ikke kan rejse alene og er afhængig af andre. Med online-terapi kan du tilmed spare penge såvel som tid på transport. Ved at møde din behandler på internettet kan du måske opleve større frihed og fleksibilitet – samtidig med mindre stigmatisering.
Begrænsninger ved internetbaseret terapi
Onlineterapi og rådgivning egner sig ikke til store og akutte kriser. I tilfælde af kriser kan der være – eller opstå – behov for eksempelvis tværfaglig behandling, viden og akut hjælp. Det er svært via internetforbindelse at at få et fuldstændigt billede af personen og hans/hendes problemer. Behandleren kan måske sidde tilbage med en oplevelse af fragmenter, og vigtig information kommer måske ikke frem. Derfor har jeg udfærdiget forskellige formularer, der udfyldes af dig før vi påbegynder online- eller telefonsamtaler: Informeret skriftlig samtykke og en behandlingskontrakt i overensstemmelse med de retningslinjer, der er udarbejdet i Norge og England. Dansk Psykologforening har ikke udsendt danske retningslinjer for onlineterapi endnu, og derfor er denne inspiration fra udlandet i stedet afsøgt. Disse formularer vil jeg sende dig på mail, hvis du ønsker at etablere en aftale med mig. Efter min erfaring imødekommer disse formularer begrænsningerne ved internetbaseret terapi.
Vilkår
Du kan regne med at samtalen varer 50 minutter, med mindre andet specifikt er aftalt på forhånd. Forekommer der dårlig forbindelse eller flere afbrydelser, kan du vælge at ringe mig op op på mobiltelefonen, så vi kan fortsætte og gennemføre sessionen på den måde.
Mange gange kan det være en fordel, at vi taler i headset, så vi har hænderne tilgængelige til potentielle noter, gestik og udfyldelse af handouts. Det er min anbefaling, at vi taler i headset begge to. Vær opmærksom på, at sætte dig et uforstyrret og privat sted, hvor du ikke afbrydes af andre personer, beskeder og opringninger.
Til orientering har jeg 5G på min telefon, og min Google Meet-forbindelse og internetforbindelse har nyeste software og som regel udmærket forbindelse.
Tavshedspligt og etik
Internetbaseret terapi er underlagt de samme etiske regelsæt som en traditionel psykologsamtale. Læs eventuelt mere om disse emner her.
Kontakter børn og unge under 18 år mig, er min hjælp afhængig af, at forældrene har givet samtykke. Jeg har i kraft af min psykologtitel pligt til at underrette relevante myndigheder, hvis jeg modtager oplysninger, der bevirker, at min vurdering bliver, at en klient selv eller andre er udsat for åbenlys fare. Hvis du udviser tegn på at være selvmordstruet og derfor skal henvises til psykiatrisk behandling, skal jeg bryde min tavshedspligt for at beskytte andres liv og velfærd.
Det er en nødvendig hjælp for både dig og mig, at du i samtykkeerklæringen oplyser navn og kontaktoplysninger på familie og venner, som jeg kan kontakte, hvis jeg bliver bekymret for dig.
Jeg skal som psykolog ubetinget underrette et barns hjemkommune, hvis jeg vurderer, at et barn eller en ung under 18 år er udsat eller har brug for særlig støtte – også selv om barnet eller forældrene modsætter sig underretningen.
Afbudsregler
Afbud skal – uanset årsag – ske senest dagen før inden kl. 12:00, (gælder også hvis du har bestilt samtale mandag morgen) og meget gerne endnu tidligere. Afbud skal gives direkte til mig på mobiltelefonnummer (+45) 30 25 13 33, enten på SMS eller ved at indtale besked på mobilens telefonsvarer.
Ved udeblivelse fra Google Meet-samtalen og ved for sen aflysning opkræves betaling for den bestilte tid.
Betalingsbetingelser
Prisen for en individuel samtale er 1350 kr., som betales forud for samtalen og senest dagen før inden kl. 12:00. Du kan betale via bankoverførsel eller faktura. Jeg sender dig faktura via mail, og der tilkommer et administrationsgebyr for fakturaen på 50 kr. per session.